Чим “євробляхери” нагадують Гомера Сімпсона

Є один цікавий момент – причина вчорашньої акції, який я хочу виділити.

Я зараз залишу в спокої всілякі конспірологічні теорії про руку Москви і таке інше. Тим паче, що вона там, можливо, і справді є – і тоді це зовсім інша розмова. Я ж хочу про інше.

В Україні 2014-2017 мало проблем? Та ні, повно. А багато ви бачили отаких от акцій, мітингів і такого іншого? Я – рівно дві. Це “Долар по 8” і “Свободу бляхам”. Більше нічого не викликало подібної реакції. Ні проблеми в медицині (реформу зливають, Супрун палки в колеса вставляють), ні беспрєдєл в судах, ні трабли в інших галузях. А тут викликало. Знаєте, чому?

Та тому, що долар по 8 і машини на євробляхах – це цілком реальні, “осязаємі” речі. Їх можна відчути, помацати тут і зараз. А якісну медицину – не можна. І якісну шкільну освіту – не можна. І якісну судову систему – ні.

А долар по 8 – можна. Саме тому за долари і виходили. Саме тому багато хто всерйоз вважає, що при Януковичу було краще – бо долар був 7,95 майже всі роки його президентства. Байдуже, що той долар не можна було купити, бо його по факту не було – курс же був! Ця одноходівочка – цілком досяжна для розуміння середньостатистичного українського мозку.

І дешеві машини – теж. Бо це є тут і зараз. Бо машина – це круто, а якщо ще й дешево… А що крутого в медичній реформі? В оновленій освіті? Незрозуміло. Тобто так, є певний логічний ланцюг – але це така багатоходівочка, яка занадто довга, складна і тому незрозуміла.

А тут все просто – хочемо бакс дешевний. Або машину дешевшу. От щоб щось стало дешевше прямо зараз – це запросто. А прорахувати на кілька кроків уперед – тут  уже ступор. Як у Гомера Сімпсона в серії “Дві місіс Нахасапімапетілон” (див. з 06:45), де він вибирає, на що витратити гроші – батончик чи виграшний лотерейний білет. І вибирає батончик – бо його можна з’їсти тут і зараз. Отак і наші мітингарі, “євробляхери” та “октобаксюки”.

9 thoughts on “Чим “євробляхери” нагадують Гомера Сімпсона

  1. Автор случайно не работает на росия24 . а может на канале звездец: вроде и правду сказал, и главное умно, глобально, но, блин, в одну калитку. Но скорее всего у него уже есть хорошая иномарка, купленная на копеечки за такие хитрожопые статейки. А еще посильнее подлижет нынешнему гаранту и еще больше будет копеечек и возможностей , а на те самые реформы, указанные в статье, ему и самому плевать.

    Подобається

  2. Гарна стаття. Але якщо за валюту я погоджуюсь, то за авто категорично ні. Я сам водій і звичайний українець. Так, згодний, на бляхах авто це проблема, але вважаю , її вирішити можливо. Знизити митні тарифи і всі проблеми зникнуть. Звичайний громадянин купить собі авто, розмитнить , оформить і все. Можливо вам цієї проблеми не зрозуміти, бо ви не бідна людина для якої те авто може бути єдиним шляхом для виживання. Тобто обєктом, за допомогою якого можна заробити на хліб

    Подобається

  3. Трішки не погоджуюся з твердженням автора “машина – це круто”…можливо для вас це круто…а я для пересічного українця з мінімальною зарплатнею така машина це розкіш…+ я не розумію чому…яка вам різниця…якщо в вас хороший автомобіль, новий з салону (а я на 100% впевнена що ви як журналіст можете собі дозволити таку автівку) то чому ви так боретесь за те щоби в Україні не було авто з євро…ви ж самі знаєте що тут в Європі не всі багачі і також їздять на дешевих авто таких самих як приганяють до нас….але в Європі є маленький плюс….тут дороги хороші…і машина може довго послужити…не те що в нас…а ваше порівняння з Г Сімпсоном просто показує вас як людину…напевно ніколи не були в скрутному становищі

    Подобається

    1. “якщо в вас хороший автомобіль, новий з салону (а я на 100% впевнена що ви як журналіст можете собі дозволити таку автівку)”

      Да, у мене в 2012-му був новий автомобіль з салону. Geely CK за 50 тисяч гривень.

      Вподобано 1 особа

    2. “напевно ніколи не були в скрутному становищі”

      Давайте не будемо переходити на мою особистість. Вона тут ні до чого. Мені не подобається, коли починаються розмови “а може ви то, а може ви сьо”. Може мене взагалі не існує, і це лише псевдонім? Причому тут особистість автора, скажіть будь ласка? Бо більше нема чого сказати?

      Вподобано 1 особа

      1. Я сказала так я вважаю….і мені більше є що сказати…але просто дайте відповідь чому ви так проти того щоб люди які мають можливість придбати авто з Європи за нормальну ціну їздили вільно ним дорогами України???

        Подобається

Залишити коментар