Чому Порошенко заговорив про “Московію”

З учорашнього виступу Порошенка багато хто виловив сказане ним “Московія” – не “Росія”, а саме “Московія” – як назву сусідньої країни. Здивування, радість, захоплення. А я от ніскілечки не здивувався.

Бо я ще 2014-го року говорив про це. І не тільки про це – а й, наприклад, про майбутній розпад Московії. Ні, я ніякий не Нострадамус – хоча певні речі, які я прогнозував, збулися або почали збуватися. Тут справа в іншому. Я говорив про те, що це – ідея. Це – мрія. Це та реальність, яка має бути. Скажімо, про “Московію” я заговорив тоді, коли народ вчергове обурився московитській фразі “на Украине”. То я сказав, що це їхня мова, і хай вони що хочуть, те й роблять. А у нас було б непогано повернути їхній країні історичну назву – бо чого, питається, ми й досі послуговуємося вкраденою у нас самих вивіскою?

І після цього я стараюся “сповідувати те, що проповідую” – тобто послідовно вживати замість “Росія” “Московія”. Чому? Та тому, що саме так усе й починається. З однієї маленької людини. З десяти маленьких людей. А потім ідея розростається, розростається, виходить на наступний рівень, коли її уже не можуть не помічати сильні світу цього – скажімо, топ-блогери, ЗМІ, чиновники. Коли таких маленьких людей назбирається багато, їх ідея починає тиснути на відповідні структури – і вони або будуть ігнорувати, закінчивши, як Янукович, або подумають і цю ідею очолять.

Ні, я не говорю про те, що ідея з “Московією” почалася з мене. Я навіть не перший, хто цю ідею озвучив і почав пропагувати. Я говорю про те, що, як ми побачили, вона, ця ідея, вийшла на новий рівень. Тобто все відбувається так, як і має відбуватися – з низів до верхів. Я більш ніж упевнений, що “Московію” Порошенко, а радше його команда – Цеголко там чи хто – витягли із соцмереж. Тобто вона стала настільки помітною, що це вже не ігнорує і влада. Отак все степ бай степ дійде і до реальної зміни в мові. (Звісно, тут треба робити поправку на те, що структури, які мали б цим займатися, або мертві, або в совковому коматозі – історія з правописною комісією це підтверджує, – але якщо навіть їжак то такий птах, який летить, коли його копнути…)

І з розпадом Московії та сама історія. 2 роки тому про це заїкалися лише такі божевільні, як я. Зараз вже з’являються серйозні статті, коментарі на тему “Що робити, якщо…” і навіть “Що робити, коли…” (між цими двома фразами є серйозна різниця). Звісно, тут ситуація інша – і від самої ідеї Московія не розвалиться. Але! Згадайте 1 серпня (!) 1991-го року, коли Джордж Буш в Києві агітував за збереження СРСР. Пройшов місяць – і проголошення незалежності УРСР стало і для нього теж шоком. Просто далі вже не було куди діватися – але все одно світ чекав результатів референдуму, коли остаточно стало зрозуміло, що незалежна Україна це реальність, і її треба визнавати.

Так от я про те, що ідея розпаду Московії потрібна для того, аби готувати світ до цієї події. Щоб новий президент США не агітував десь в Сибіру за збереження цієї країни – а уже був готовий до змін на політичній мапі світу. І весь світ – був готовий. Світ має спочатку почути цю ідею, переварити її, звикнути до неї, що вона стала “фактом в режимі очікування”, як говорить один мій друг. І тоді сам факт розпаду вже не викличе такої бушівської реакції – бо всі уже будуть підготовлені до цього.

Одним словом, озвучуйте свої бажання, пропагуйте їх, розповсюджуйте. І рано чи пізно ідея стане реальністю. От я, наприклад, вже не раз писав і говорив про свою ідею щодо майбутнього декомунізованих місць Запоріжжя – і буду робити це іще й іще. Наприклад, ось так – Що має стояти на місці Леніна і Дзержинського.

Буквально днями побачив в коментах (не у себе на сторінці) мою ідею, озвучену зовсім іншою людиною. І це прекрасно. Значить, хтось думає так, як і я. Або це моя ідея пішла в народ. І чим більше нас ставатиме – тим складніше владі буде нас ігнорувати. Два Майдани вже б мали навчити цій простій істині.

7 thoughts on “Чому Порошенко заговорив про “Московію”

  1. Дуже правильна думка: громадою утверджувати думку про неминучість розпаду Московії! При цьому має бути застосовано поетапний принцип. На першому кроці – не вживати слово “Росія”, а лише “РФ”, можна й повністю – “Російська Федерація”, а поступово (за текстом чи за промовою) додавати до лексикону синонім – Московія. Коли це буде повторюватися сотні, тисячі, мільйони разів у різних варіаціях, можна внести поправки і до українського варіанту Вікіпедії. Тут не слід соромитися (а що скажуть науковці, дипломати, політики?). Та хай собі кажуть що завгодно! А у мене для науковців і дипломатів є контр-запитання: А ВАС НЕ БЕНТЕЖИТЬ, ЩО НАУКОВЦІ РФ У РОСІЙСЬКОМУ ВАРІАНТІ ВІКІПЕДІЇ ВИЛУЧИЛИ ПОНЯТТЯ “КИЇВСЬКА РУСЬ”, СКРІЗЬ ЗАМІНИВШИ ЙОГО НА “ДРЕВНЕРУССКОЕ ГОСУДАРСТВО”?! Вони кажуть (при цьому багато з них – свідомо, аби “дразнить хохлов”): НА УКРАИНЕ. То й ми давайте почнемо говорити НА РФ, НА МОСКОВІЇ. Чому б і ні? Великодержавне мурло великоросів не допускає навіть думки про те, щоб усіх не повчати. Повчають “инородцев”, як жити, як говорити, як мислити. А тут – на тобі: клікнули на українську Вікіпедію, а там … зникла Росія!!! Одна лише еРеФія та все та ж таки Московія!.. Рано чи пізно почнуть замислюватися.

    Подобається

  2. По отношению к субъектам РФ можно поробовать использовать к примеру:”Государство Татария Московского протектората”(Государство-Башкирия,Якутия,Тува и т.д)
    Ещё нужно начать употреблять-(Украинское Ставрополье московского протектората и т.д.)

    Подобається

  3. Країна в сраці, а дібілоїди продовжують змінювати назви. Вже почали перейменовувати інші країни. Цікаво, якщо б взагалі не існувало Московії ,Росії.. і таке інше, чи існувала б Україна, в її сьогоднішніх межах , чи то б була Полтавська область, частика Київської та Чернігівської.. всього іншого просто б не існувало в межах сучасної України.

    Подобається

  4. Варто зауважити – таємниць української історії значно більше!
    Прочитайте лишен статті блогу “Давня історія українського народу” і будете знати значно докладніше – https://davniaistoriia.blogspot.com
    Крім крадених назв, на зразок Росія (колишня наша назва держави Рось), там ще витоптана Москвою історія більш давніх держав на теренах України, понищена історія всього слов’янства за три тисячі років!
    Діти баби Яги (Яхи) і нині як їх прадіди – хижо поглядають на чуже…

    Подобається

Залишити коментар