Коли 2<1. Прощання із запорізьким футболом

154-ий доказ існування Бога того, що Україна – ніяка не футбольна країна.

Для тих, хто не знає – коротенький лікнеп. На наступний сезон в другу лігу ПФЛ заявляється цілий натовп нових (чи добре забутих старих) футбольних клубів. Серед них – і ФК “Россо Неро” із Запоріжжя. Ну і що – скажете ви. Подумаєш, ну заявляється…

А це, між іншим, епохальна подія. Знаєте, коли востаннє в Запоріжжі – шостому (а, може, і п’ятому) місті України за кількістю жителів – було більше одного професійного футбольного клубу? В сезоні-2002/03, коли “Торпедо”, яке уже не мало до автозаводу жодного відношення (власне, очільники цього клубу просто взяли собі відому назву), доживало свої останні нещасні деньки. Більше в місті, крім “Металурга”, не було жодного ФК. А з зими-2010/11, після смерті “Олкома”, не було і в області.

І тут з’являється “Россо Неро”. Клуб існує уже шість років, навигравав купу титулів на аматорському рівні – місто, область, всякі там різновиди турнірів. Нарешті дозріли заявитися в другу лігу. Прекрасно ж? Угу. Ось, можете послухати інтерв’ю людей, які створили і розвивають цей проект.

Ну просто душа співає. Якби їм ще стадіона якогось нормального…

І тут, з 07:54 – починається треш. Виявляється, “Россо Неро” так уболіває за запорізький футбол, що готовий підставити плече “Металургу”. Ба більше, очільники цього клубу гот ові закрити власний проект, аби врятувати “флагмана запорізького футболу”.

[Довга пауза. Дуже довга пауза]

Ну от ви можете собі уявити, щоб “Алькоркон” чи “Райо Вальєкано” закрили свій проект, аби врятувати “Атлетіко”? Чи “Міллуол” або КПР анігілювались заради спасіння “Вест Хема” чи “Тоттенхема”?

І я не можу. Бо з якого дива їх має хвилювати чужий клуб? Чужий, розумієте. Навіть якщо хтось із очільників того ж “Алькоркона” колись грав за “кольчонерос”, а президент “Міллуола” у вільний від роботи час глорить за “шпор”. Це дикість. Це ідіотизм. Це найсправжнісінька зрада.

А у нас, бачте – це можливо. Ба більше – цілком реально. Бо подібні речі ми вже бачили не раз і не два…

Та, знаєте, що найтупіше у цій ситуації. Не так давно, в грудні, в інтерв’ю “россонерівці” розказували, що бюджет  у них досить скромний – для другої, нагадаю, ліги, куди вони заявляються. А тепер виявляється, що вони готові свої гроші – скромні для другої ліги – витратити на “Металург”. Який поки що грає в УПЛ. Та й після вильоту гратиме в першій лізі, де фінансові вимоги в кілька разів більші, ніж у лізі другій. Як ви думаєте, надовго цих грошей вистачить?

От і я думаю, що у разі подібного мар’яжу замість одного клубу другої ліги за півроку-рік ми матимемо в Запоріжжі 0 (нуль) професійних футбольних клубів. Бо “Россо Неро” не заявлять в другу лігу і взагалі закриють, а “Металург” на россонерівських грошах довго не протягне. Знов-таки, за чверть століття подібних історій уже стільки було в українському футболі, що можна моделювати майбутнє за місяцями, якщо не за тижнями.

Але Бог з нею, практичністю і прагматичністю. Але ж ви цей клуб власними руками створили. Дорозвивали його до другої ліги. На “Атлетік” рівнятися збираєтесь. Ну як можна взяти і похерити своє дітище в один момент? Заради чого? “Металурга”, на якому тавра ніде ставити? Чи репутація для вас нічого не значить? І власний клуб теж?

От тому Україна – і не футбольна країна. Бо тут футбол не має ніякої цінності. І футбольні клуби не мають ніякої цінності. Треба – закриють, розформують, знищать, бо зараз комусь це буде вигідно. І в цьому плані ми нічим не відрізняємось від московитів. Згадайте, як там знищили “Москву”, аби випхати в РФПЛ “Аланію”. Знищили. (Досить толкову команду, між іншим, в єврокубках грала.) Випхали. Довго “Аланія” там побула? Де вона зараз? А “Москви” немає.

І “Металурга” не буде. І “Россо Неро” не буде. Нічого не буде. Буде хіба що “Зоря”, яка пограє-пограє і поїде собі. А в Запоріжжі залишиться “Славутич-Арена”, на якій будуть грати фінал кубку області і концерти передвиборчі для запоріжсталевського кандидата проводитимуть. От і все.

А після “Россо Неро” навіть такого не залишиться

Залишити коментар