Календар запорізьких вулиць. 5 січня

Чергова серія топонімічної подорожі Запоріжжям.

5 січня – чим цей день увійшов в історію людства? Наприклад, тим, що такий собі Джеймс Ватт отримав патент на парову машину. Де б ми були без цього кроку в науково-технічному прогресі. А ще були відкриті рентгенівські промені, УНР випустила перші українські банкноти, причому написи на грошах були відразу чотирма мовами (вгадайте четверту), а у Чехословаччині до влади прийшов Александер Дубчек, що стало початком “Празької весни”.

А ще далекого 1919-го року, в Мюнхені, у одній мало кому відомій пивничці на розі вулиць Таль та Штернекергассе зібрались люди, які заснували чергову партію. Партію з простою непретензійною назвою – Робітнича.

Це пізніше і назва шинка – Sterneckerbräu – стане всесвітньо відомою, і ім’я засновника цієї партії Антона Дрекслера увійде в історію. А як увійде в історію ім’я того, під чиїм керівництвом ця partei, змінивши назву на NSDAP, захопить всю країну і майже всю Європу…

Ні, звісно ж, ні вулиці Дракслера, чи тим паче Гітлера в Запоріжжі немає. Але є вулиця з такою ж назвою, як і була первісно у партії – Робітнича. Ось вона, на північно-західній околиці міста.

Прямо біля цієї вулиці, можна сказати, за парканом – тече річка невеличка під назвою Верхня Хортиця.

А будиночок там можна купити всього за 50 тисяч долярів.

Читайте ще:

1 січня

2 січня

3 січня

4 січня

25 thoughts on “Календар запорізьких вулиць. 5 січня

Залишити коментар