Календар запорізьких вулиць. 4 січня

Продовжуємо прогулянки мапою Запоріжжя.

Отже, що такого трапилося в світі 4-го січня? Христофор Колумб, таки допливши до Америки, відправився додому, в Іспанію. Лікар із штату Айова провів першу в світі операцію з видалення апендикса. В Лондоні народилось перше дитя у сурогатної матері. “Бітлз” востаннє зібрались в студії, для запису пісні Let it be – а в Російській імперії уперше зібралося кілька представників “прогресивної молоді”, аби створити “Північний союз російських робітників”.

В числі цих людей був, а трохи пізніше став навіть очільником цієї організації такий собі Степан Халтурін. Дуже цікавий персонаж, скажу я вам. Народився в сім’ї заможного селянина, мав усі шанси отримати (і майже отримав) непогану освіту. Але зв’язався із народниками і покотився. Втім, Стьопа ще мав шанс стати людиною – коли зібрався разом із побратимами переїхати… до США і заснувати там комуну.

І бути б йому американським громадянином – але в дорозі у нього вкрали паспорт. Тому всі його колеги відправилися до Америки, а Халтурін залишився. І дожився до тероризму та шибениці. Дуже показова біографія – із якої в радянські часи зліпили “героя нашого часу”. І називали його іменем вулиці в різних країнах. В тому числі й у Запоріжжі.

Звісно, тепер її мають перейменувати – але, якщо ви колись будете прогулюватися цією вуличкою, що пролягла неподалік від залізничного вокзалу “Запоріжжя-1”, пригадайте, що названа вона на честь людини, яка всього-навсього проґавила свій паспорт – а у підсумку закінчила своє життя в петлі.

А можете просто купити собі на цій вулиці частину будинку за 10 тисяч долярів.

Читайте ще:

1 січня

2 січня

3 січня

26 thoughts on “Календар запорізьких вулиць. 4 січня

Залишити коментар